Tazesi kadar leziz kendine has tadı olan
bir dolma çeşiti Halep Dolması
Yapılışına gelince
Zeytinyağlı Dolma içi Hazırlanışı
Malzemeler
3 su bardağı pirinç
3-4 adet orta boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 bağ maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pul biber,
Arzuya göre kuru nane
Dolma İçi Hazırlanışı
- Kuru soğanların kabukları soyulur, kesme tahtasında ince ince doğranır.
- Domates rendelenir.
- Maydanoz ayıklanır, yıkanır, ince ince kıyılır.
- Pirinç ayıklanır, yıkanır.
- Geniş bir tencereye sıvıyağ konularak içerisine ince doğranmış kuru soğan ilave edilip soğanlar hafif pembeleşene kadar yakmadan kavrulur.
- İçerisine domates rendesi ilave edilir.
- Domates ve Biber salçası eklenerek pirinç ilave edilir.
- Üzerine 1-1,5 bardak su ekleyip suyunu çekene kadar az pişirilir.
- Ocaktan alınarak tuz, karabiber, pul biber, kıyılmış maydanoz ilave edilir ve karıştırılır.
- Diğer taraftan Patlıcan kuruları yıkanır.
- Bir tencereye alınır.
- Üzerine kaynar su dökülerek ocağın üzerinde haşlanır.
- Haşlama işlemi yapılırken patlıcan kurularının iyice ezilmememsi için 10 dakikadan fazla tutulmamalıdır.
- Ocağın altını kapatmaya yakın dolma biber kuruları da ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
- Haşlanan patlıcan ve biber kuruları bir süzgece alınır. Fazla suyu süzdürülür.
- Hazırlanan dolma içi ile sebzelerin içi çok sıkıştırılmadan doldurulur.
- Derin bir tencereye birbirine yaslanarak dizilir.
- Üzerine bir tabak kapatarak 1-2 bardak su eklenir ve pişirilir.
- Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder