7 Ocak 2016 Perşembe

Halep Dolmasi

Tazesi kadar leziz kendine has tadı olan
 bir dolma çeşiti Halep Dolması


 Yapılışına gelince


Zeytinyağlı Dolma içi Hazırlanışı
Malzemeler
3 su bardağı pirinç
3-4 adet orta boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 bağ maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pul biber, 
Arzuya göre kuru nane

Dolma İçi Hazırlanışı
  • Kuru soğanların kabukları soyulur, kesme tahtasında ince ince doğranır.
  • Domates rendelenir.
  • Maydanoz ayıklanır, yıkanır, ince ince kıyılır.
  • Pirinç ayıklanır, yıkanır.
  • Geniş bir tencereye sıvıyağ konularak içerisine ince doğranmış kuru soğan ilave edilip soğanlar hafif pembeleşene kadar yakmadan kavrulur.
  • İçerisine domates rendesi ilave edilir.
  • Domates ve Biber salçası eklenerek pirinç ilave edilir.
  • Üzerine 1-1,5 bardak su ekleyip suyunu çekene kadar az pişirilir.
  • Ocaktan alınarak tuz, karabiber, pul biber, kıyılmış maydanoz ilave edilir ve karıştırılır.
  • Diğer taraftan Patlıcan kuruları yıkanır.
  • Bir tencereye alınır.
  • Üzerine kaynar su dökülerek ocağın üzerinde haşlanır.
  • Haşlama işlemi yapılırken patlıcan kurularının iyice ezilmememsi için 10 dakikadan fazla tutulmamalıdır.
  • Ocağın altını kapatmaya yakın dolma biber kuruları da ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  • Haşlanan patlıcan ve biber kuruları bir süzgece alınır. Fazla suyu süzdürülür.
  • Hazırlanan dolma içi ile sebzelerin içi çok sıkıştırılmadan doldurulur.
  • Derin bir tencereye birbirine yaslanarak dizilir.
  • Üzerine bir tabak kapatarak 1-2 bardak su eklenir ve pişirilir.
  • Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte pişirilir.
Afiyetle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder