9 Ekim 2015 Cuma

Tarhana Çorbası Tarifi




Bu akşam soframa Ulusal Corbalarimizdan Tarhana Çorbasını yapacağım. 

Türk mutfağının ve kış aylarının vazgeçilmezi...
Size tarhana ile ilgili çok beğendiğim bir hikaye anlatmak istiyorum.

Devrin sultanı, Ramazan ayında bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında başveziri vardır. Sultan; “Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim” der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklar. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar. Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında fakir ama gönlü zengin bir Müslüman’ın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için orada beklemektedir. Sofra hazırlanmış, sıcacık taze ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine; “Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar. Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi; “Dar hane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir. Dar hane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.

Tarhana Çorbası
Malzemeler (4 kişilik hazırlamak için)
3 çorba kaşığı tepeleme dolu tarhana
1 bardak tavuk suyu
3-4 bardak su
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı tereyağı
 tuz
Yapılışı
  • 3 su bardağı su ile tarhana eriyince kadar karıştırılır.
  • Daha sonra bu karışıma tavuk suyu eklenelerek kısık ateşte
  • kaynatılır.
  • Kaynama esnasında sürekli, aynı yönde ve sabit bir hızla karıştırmak önemlidir.
  •  Tarhana koyulaşmaya başladığında özellikle karıştırma hareketi bırakılmamalı 10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınmalıdır.
  • Bir tavada sarımsak ezmesi, nane ve tereyağı hafif kavrulur. 
  • Tarhanaya eklenerek istenirse kıtır ekmekle servis yapılır.


Afiyetle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder