14 Ekim 2015 Çarşamba

Kıymalı Karışık Dolma Tarifi


Şu an içimden keşke Annem yanımda olsaydı demek geliyor.
Bir buçuk yıl önce Ankara'dan Antalya' ya taşındım. 
Geride kocaman ailemi akrabalarımı bırakarak.
Annem benim Elim kolum Herşeyim. 
Mutfağa birlikte girip birşeyler hazırlamak ta 
en güzel şeylerden biriydi. 
Örneğin çocukluğumdan beri ne tür olursa olsun
dolma içini annem hazırlar ben sarardım. 
Şimdi her dolma yapışımda iç hazırlamak mı 
anne özlemimi
 karışık mı bilmiyorum. 
Ne diyeyim Gurbet zor şey.
Lakin Yanımda olamasa da Annem ve Babamın Varlığının Olması Yeter Bana. 
Her sabah arayıp Seslerini duyabiliyorsam 
Çok Şükür Rabbime 
Daha ne diyeyim.
Gelelim Dolmamızın Yapılışına
Malzemeler
5 adet yeşil dolma biber
5 adet kapya biber
4-5 adet sarı dolma biber
Salamura veya taze asma yaprağı
İç malzemesi için:
1,5 su bardağı pirinç
200 gram kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı domates salçası
3/4 çay bardağı sıvıyağ
tuz, karabiber, pul biber
1/2 demet maydanoz
Yapılışı
  • Öncelikle dolmalık biberlerin içleri çıkarılıp, temizlenir.
  • Temizlenen biberler  yıkanarak bir süzgece alınır. İçinde su kalmaması sağlanır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranır.
  • Domateslerin kabukları soyulup doğranır. 
  •  Pirinç yıkanır ve süzülür.
  • Yarım demet maydanoz da ince kıyılır.
  • Bir kabın içerisine önce kıyma ardından yıkanmış pirinç, doğranmış soğon, domates, kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenerek iyice karıştırılır.
  • İçerisine 1/2 çay bardağı sıvıyağ ilave edilir ve karıştırılır.
  • Hazırlanan dolma içi Bir kaşık yardımıyla biberlerin içine doldurulur.
  • Pirinç çiğ olduğu için dolmaların ağız kısmında boşluk kalacak şekilde iç koyulur.
  • Biberlerin yanına arzu edilirse yaprak sarma da sarılır.
  • Doldurulan biberler tencerenin içine dik olacak şekilde yerleştirilir.
  • Biberlerin ağız kısmına domates yerleştirilir.
  • Böylelikle için dışarı taşması önlenmiş olur.
  • Tencereye dizilen biberlerin üzerine kalan sıvıyağ gezdirilir 
  • 1,5-2 su bardağı su gezdirilerek kaynayana kadar yüksek ısıda, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişirilir.
  • Dolmaların pişip pişmediğini bir çatal yardımıyla anlayabiliriz.
Dolma yaparken eğer iç malzemesine kıyma koyuyorsak sıcak servis yapmalıyız.
Afiyetle..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder