GÖZLEME
Türk Beslenme Alışkanlıklarında hamur işi çok önemli bir yere sahiptir.Türk Mutfağında kullanılan hamur işlerinin geçmişinin Orta Asya' ya kadar dayandığı ve bu ürünlerin
günümüzde de sevilerek tüketildiği görülmektedir.
Ana malzemelerinin maliyetinin düşük olması, malzemelerinin kolay bulunabilir olması ve bazı teknik konulara dikkat edilmesi halinde yiyeceklerin kolay hazırlanabilir olması bu hamurları önemli kılmıştır.
Gözleme, Mantı, Makarna, Su Böreği vb...sıklıkla ve sevilerek tüketilen hamur işlerimizden başlıcalarıdır.
Gelelim Gözleme tarifine
Malzemeler
4 su bardağı un
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş margarin
Yapılışı
- Derin bir karıştırma kabının içinde un,su ve tuz karıştırılarak hamur yoğurulur.
- İyice yoğrulan hamur 30 dakika dinlendirilir.
- Hamur yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır.
- Bezeler oklava ile ince yufka şeklinde açılır.
- Yufkaların üzeri, eritilip ılıtılmış yağ karışımı ile yağlandıktan sonra yufkalar kare şeklinde katlanır.
- 5 dakika dinlendirilen gözlemeler kızgın sac üzerinde veya teflon tavada pişirilir.
- Gözlemeler ateşten alındıktan sonra tekrar yağlanır.
- Servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder