Geleneksel Türk Tatlıları içinde
özel bir öneme sahiptir.
özel bir öneme sahiptir.
özel günler dışında
menülerde her zaman yer alan
sevilerek tüketilen bir Türk Tatlısıdır.
menülerde her zaman yer alan
sevilerek tüketilen bir Türk Tatlısıdır.
Aşure hazırlanırken bölgesel farklılıklar gösterebilir.
Bende kendi damak tadıma göre lezzetlendirdiğim
tarifimi paylaşmak istiyorum.
tarifimi paylaşmak istiyorum.
Aşure
Malzemeler
2 kase aşurelik buğday
1 kase nohut
1 kase kuru fasulye
1 kase çekirdeksiz üzüm
1/2 kase kuru incir (10 adet)
1/2 kase kayısı (10 adet)
1 adet portakal kabuğu rendesi
4-5 kase toz şeker
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı fındık içi
1 su bardağı yer fıstığı
Üzeri için
1 adet nar
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı fındık
1/2 su bardağı yer fıstığı
Antep fıstığı
Yapılışı
Yapılışı
- Nohut, kuru fasulye ve buğday ayrı kaplarda ayıklanmış ve yıkanmış olarak ılık su ile akşamdan ıslatılır.
- Nohut ve fasulye ayrı tencerelerde haşlanır. Çabuk pişmesi için düdüklü tencerede pişirilebilir.
- Kayısı ve incir küçük küp şeklinde doğranır.
- Büyük bir tencereye buğday konup üzerine 3-4 parmak geçecek kadar su eklenerek kaynatılır.
- Hafif hararetli ısıda yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Haşlanan fasulye ve nohutlar buğdaya ilave edip pişmeye devam edilir.
- Yıkanmış üzüm, küçük parçalara ayrılmış incir ve kayısı eklenip kaynamaya devam edilir.
- Şekeri ilave edip tadına bakarak şeker oranı ayarlanır.
- Tüm malzemeler 10 dakika kadar arada karıştırarak kaynatılır.
- Fındık ve yer fıstığı aşureye eklenir.
- Aşure ocaktan alınıp sıcak olarak kaselere koyulur.
- Üzeri nar taneleri, ince çekilmiş ceviz, fındık, antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder