18 Kasım 2015 Çarşamba

Mayalı Poğaça Tarifi

Mayalı Poğaça
Hamur işi denince
 tuzlu olarak en çok yaptığımız çeşit poğaça değil midir. 
Hem yapımı kolay hem de doyurucu bir çeşit aslında
Bu yüzden de ister ikramlıklarımıza , isterse çocuklarımızın beslenmesine en çok tercih ettiğimiz hamur işidir poğaça.
Ve birde son zamanlarda poğaçaları biz hanımlar hazırlayıp dondurucuya koyuyoruz. Ani bir Misafirimiz geldiği zaman veya iş yerine vb.. götürmek için elimizde hazır oluyor.
Yumuşacık pastane poğaçası tadında 
enfes poğaçalarımdan yapmanızı tavsiye ederim.
 Tarifime gelince: 
Malzemeler
1.5 su bardağı süt
1.5 su bardağı su
2 yemek kaşığı şeker
1 küçük yaş maya
1 yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (akı içine sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
İçi için bir kalıp beyaz peynir
Yapılışı
  • Bir kabın içinde süt, su, şeker ve maya ile üre yapılır.(Kabartılır.)
  • Hamuru yoğuracağımız kabın içerisine margarin,tuz, sıvıyağ, yumurta akı konulur.
  • Mayamız kabarınca diğer malzemelerin içine sıvı karışımı yavaş yavaş ilave edilir.
  • Elimizde margarini eriterek ve unu ilave ederek hamurumuzu yoğurulur.
  • Hamur toplanmaya başlayınca ölçülü un kullanılmalı.
  • Yumuşak bir hamur hazırlanır.
  • Hamuru mayalanması için bekletilir.
  • Hacminin 1,5-2 katı kabarınca yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Avuç içinde bastırarak yuvarlanır.
  • Sonra tezgahın üzerine konularak içine iç malzemesi konulup ikiye katlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 10-15 dakika bekletilir.
  • Yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Verdiğim ölçüler tam iki tepsilik poğaça ölçüsüdür.
Mayalı poğaçanın yumuşacık ve lezzetli olmasını isterseniz
 eğer bir de benim tarifimi deneyin derim.
Afiyetle... 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder