16 Kasım 2015 Pazartesi

Manti Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağında önemli bir yeri vardır Mantının.

Eski Türklerde 'Tutmaç' adıyla türemiş ve sofralarda önemli bir yer tutmuştur.
Türk Mutfağında özel yemeklerimizden biri olan Mantı 
ana sıcak yemeklerden biridir.
Esas yemek konumundadır,
 çeşitli sebze yemekleri veya salatalar ile desteklemek mümkündür.
Yörelere göre farklı biçimlerde hazırlanan 'Mantı' 
geleneksel Türk Mutfağının en önemli hamur işlerinden biridir.

Hamur açıldıktan sonra küçük parçalara kesilerek et, mercimek veya yöresel iç konarak kapatılıp kendine has yöntemlerle pişirilen lezzetli bir yemektir.
Mantı daha çok kaynar suda haşlanarak pişirilir.
Sıcakken üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sosu veya kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı 
eklenerek servis edilir.

Mantının hazırlanışı mantıda kullanılan iç, pişiriliş yöntemleri yöresel farklılıklar gösterebilir.
Servisinde genellikle yoğurtlu sos kullanılır.
Yapım aşamasına gelince (4-6 kişilik)
Malzemeler
2 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz 
1/2 çay bardağı  su 
Aldığı kadar un 
Harcı için:
250 gram kıyma
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz  
pul biber
Yapılışı:

  • Unu tezgahın üzerine eleyip, ortasını genişçe açınız.
  • İçine yumurta, yoğurt, su ve tuz ilavesiyle sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
  • Elde edilen hamuru, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
  • Hamur dinlenirken kuru soğanı çok ince doğrayınız. Rendelemeyiniz. (Rendelenmiş soğan sulanır ve kıymayı sulandırır.)
  • Kıyma, çok ince doğranmış soğan, tuz, pul biberi bir kapta karıştırarak mantının içini hazırlayınız.
  • Dinlenen hamuru kalın silindir şekline sokulup 3-4 eşit parçaya kesilerek ayırınız.
  • Kesilen taraflar alta ve üste gelecek şekilde düzeltiniz.
  • Elinizde yuvarlayarak beze yapınız.
  • Üzerini örterek dinlendiriniz.
  • Dinlenen hamurları un serpilmiş tahtada( mermer tezgah da olabilir) 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
  • Açılan hamurları 2-3 cm karelere kesiniz.
  • Hazırlanan içten, karelerin ortasına konularak karşılıklı kenarları ortasından üste doğru bastırarak (veya karşılıklı köşeleri üstte birleştirerek) kıymayı kapatınız.Mantıları biçimlendirirken harcın da pişebilmesi için kenarlarda oluşan boşlukların kapanmamasına özen gösteriniz.
  • Mantılara şekil verdikten sonra temiz örtü üzerinde hafif kurutarak haşlayabilir veya buzdolabı poşetlerine konularak dondurucu da saklayabilirsiniz.







MANTI PİŞİRME
  • Haşlanacak mantı miktarına uygun büyüklükte altı düz ve kalın tabanlı bir tencere seçiniz.
  • Tencereye yeterli miktarda su koyunuz.
  • Suya tuz ve sıvıyağ ilave ediniz ve kaynatınız.
  • Mantıları birbirine yapıştırmadan tek tek kaynayan suya atınız.
  • Yapışmamaları için tahta kaşıkla hemen karıştırınız.
  • Kapağı açık olarak un kokusu gidip bütün hamurlar yukarı çıkıncaya kadar pişiriniz.
  • Ateşten aldıktan sonra üzerine 1 bardak soğuk su dökerek pişmenin durmasını sağlayınız.
  • Pişen mantıyı servis tabağına veya birer kişilik tabaklara koyunuz.
  • Mantının yoğurdu ılık olmalıdır.Süzme yoğurdu istediğiniz kadar ısıtabilirsiniz.
  • Sulanmaz ve kesilmez. Bunun için süzme yoğurt daha çok tercih edilir.
  • Üzerine yoğurt sosu ve kırmızı biberli kızdırılmış yağ ilave ediniz. 
AFİYETLE...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

aglayan pasta ağlayan kurabiye ana yemekler anasayfa anayemekler andaloz çorbası antep fıstıklı kek aşure pastası Atom kurabiye ay çöreği aycıcek cöregi bademli kuzu kebap bahar pilavı balık beş çayı lezzetleri beyaz salata biskrem kurabiye bolonez soslu makarna börek tarifleri börekler börülce salatası brokoli çorbası butik kurabiye butik kurabiyeler buzluk böregi california walnut ceviz cevizli irmik helvası cevizli kurabiye cevizli pancar salatası cikolata sevgilim cin böreği cubuk benye cubuk bişi cup cake cupcake çamlıca köftesi çatal kurabiye çay saati tarifleri çıtır börek çiğ börek çiğ köfte çikolata soslu cup cake çikolata soslu irmik helvası çorbalar Çökertme Kebabı çörekotlu kurabiye dolmalar domates çorbası ekmekler elmalı çikotop elmalı pasta et yemekleri etimek tatlısı etkinlikler etli nohut yemeği ev usulu pizza fellah koftesi fırında püreli etli pazı fırında tavuk çöp şiş fırında tavuk şiş firmalar iş birliği toplantısı fuar gezisi galeta unlu açma börek galeta unlu börek galeta unlu kıymalı pogaca galeta unlu kıymalı poğaça Garnitürlü Biber Dolması gözleme Gürcü Tatlısı hafif tatlilar Hakkimda hamur işi hamur işleri hamurişleri hardal soslu salata haşhaşlı tarifler haşhaşli kek Havuc Cezerye havuçlu kabak tarator hotelsu humus Hünkar beğendi ıncirli kurabiye ıspanaklı börek içli köfte izmir köfte kabak dolması kabak sarma kadınlar günü etkinliği kahvaltılıklar kahvaltıliklar kar beyazı karagöz balığı karaköy poğaçası karnabahar karnabahar kızartması karnabahar salatası karnabahar yemeği karnıyarık böreği karnıyarik böreği kayısı kurabiyesi kaymaklı börek KEK kek tarifleri kekler kereviz salatası kestaneli karamelli pasta kırma börek kırmızı biber salatası kırmızı pancar salatası kısır kış salatası kıymalı börek kıymalı karışık dolma tarifi kıymalı kirma böreği kıymalı pizza kızartma kızımın pastası kiz çocuk kurabiyeleri kol böreği kolay tarifler kolay tatlı tarifleri kolay tatli tarifleri kolay yemek tarifleri kolay yemekler köfte tarifleri köfteli karnabahar yemeği körili semizotu salatası köstebek pastası krem karamel kurabiyeler kuru biber dolması Kuru meyveli Sütlac kuru patlıcan dolması kuskus salatası kuzu kapama kuzu pirzolalı nohut yemeği leopar kek limon limon aromalı kurabiye limon suyu limonata madlen kek makarnalar mantarlı biberli sos mantarli kereviz mantı mercimek koftesi mevsim salatası milföy pizza mini alman pastası nazar boncugu kurabiye nisan kurabiyesi nişan kurabiyeleri nişan-düğün kurabiyeleri nohut köftesi nokul Orkide hareketi etkinliği padişah lokumu pancarlı patates salatası pastalar patates salatası patates yatagında surpriz köfte patatesli börek patatesli gül börek patatesli pizza patlıcan kebabı patlıcan salatası patlıcanlı börek patlıcanlı pilav perde pilavı peynirli açma börek peynirli börek peynirli otlu pogaca pideli tavuk kebabi pilav pilavlar pizza poğaçalar portakal portakal suyu portakalli kek portakalli zeytinyağlı kereviz pratik çorba tarifleri pratik tarifler pratik tatlı tarifleri Profiterol romen çorbası rulo patates salatası Rus salatası rüzgar gülü böreği sac böreği sakız kabağı salatası sakız Kabaklı kek salatalar saray çorbası sebze yemekleri sebzeli tavuk çorbası sekerpare tatlısı sepet salata sosyete mantısı susamlı ekmek susamlı pogaça sürpriz salatası süt tatlısı sütlac sütlü tatlılar şehriye salatası Şerbetli tatlılar şöbiyet tatlısı Tarhana çorbası tarifler TARİFLER tatlılar Tatlilar tavuk dolması tavuk rosto tavuk şiş telli pilav tırtıl kurabiye turşu türk mutfağı üç renkli börek waffle yağlı köfte yas pastalar yaş pastalar yayla çorbası yeşil salata yıldız şehriye pilavı yogurtlu börek yöresel lezzetler yöresel yemekler yufkalı citir börek zeytinli ekmek zeytinyaglilar Zeytinyağlı barbunya Zeytinyağlı imam bayıldı zeytinyağlı taze fasulye zeytinyağlılar