Geleneksel Türk Mutfağında önemli bir yeri vardır Mantının.
Eski Türklerde 'Tutmaç' adıyla türemiş ve sofralarda önemli bir yer tutmuştur.
Türk Mutfağında özel yemeklerimizden biri olan Mantı
ana sıcak yemeklerden biridir.
Esas yemek konumundadır,
çeşitli sebze yemekleri veya salatalar ile desteklemek mümkündür.
Yörelere göre farklı biçimlerde hazırlanan 'Mantı'
Hamur açıldıktan sonra küçük parçalara kesilerek et, mercimek veya yöresel iç konarak kapatılıp kendine has yöntemlerle pişirilen lezzetli bir yemektir.
Mantı daha çok kaynar suda haşlanarak pişirilir.
Sıcakken üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sosu veya kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı
eklenerek servis edilir.
Mantının hazırlanışı mantıda kullanılan iç, pişiriliş yöntemleri yöresel farklılıklar gösterebilir.
Servisinde genellikle yoğurtlu sos kullanılır.
Yapım aşamasına gelince (4-6 kişilik)
Malzemeler
2 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı su
Aldığı kadar un
Harcı için:
250 gram kıyma
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
pul biber
Yapılışı:
- Unu tezgahın üzerine eleyip, ortasını genişçe açınız.
- İçine yumurta, yoğurt, su ve tuz ilavesiyle sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
- Elde edilen hamuru, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
- Hamur dinlenirken kuru soğanı çok ince doğrayınız. Rendelemeyiniz. (Rendelenmiş soğan sulanır ve kıymayı sulandırır.)
- Kıyma, çok ince doğranmış soğan, tuz, pul biberi bir kapta karıştırarak mantının içini hazırlayınız.
- Dinlenen hamuru kalın silindir şekline sokulup 3-4 eşit parçaya kesilerek ayırınız.
- Kesilen taraflar alta ve üste gelecek şekilde düzeltiniz.
- Elinizde yuvarlayarak beze yapınız.
- Üzerini örterek dinlendiriniz.
- Dinlenen hamurları un serpilmiş tahtada( mermer tezgah da olabilir) 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
- Açılan hamurları 2-3 cm karelere kesiniz.
- Hazırlanan içten, karelerin ortasına konularak karşılıklı kenarları ortasından üste doğru bastırarak (veya karşılıklı köşeleri üstte birleştirerek) kıymayı kapatınız.Mantıları biçimlendirirken harcın da pişebilmesi için kenarlarda oluşan boşlukların kapanmamasına özen gösteriniz.
- Mantılara şekil verdikten sonra temiz örtü üzerinde hafif kurutarak haşlayabilir veya buzdolabı poşetlerine konularak dondurucu da saklayabilirsiniz.
MANTI PİŞİRME
- Haşlanacak mantı miktarına uygun büyüklükte altı düz ve kalın tabanlı bir tencere seçiniz.
- Tencereye yeterli miktarda su koyunuz.
- Suya tuz ve sıvıyağ ilave ediniz ve kaynatınız.
- Mantıları birbirine yapıştırmadan tek tek kaynayan suya atınız.
- Yapışmamaları için tahta kaşıkla hemen karıştırınız.
- Kapağı açık olarak un kokusu gidip bütün hamurlar yukarı çıkıncaya kadar pişiriniz.
- Ateşten aldıktan sonra üzerine 1 bardak soğuk su dökerek pişmenin durmasını sağlayınız.
- Pişen mantıyı servis tabağına veya birer kişilik tabaklara koyunuz.
- Mantının yoğurdu ılık olmalıdır.Süzme yoğurdu istediğiniz kadar ısıtabilirsiniz.
- Sulanmaz ve kesilmez. Bunun için süzme yoğurt daha çok tercih edilir.
- Üzerine yoğurt sosu ve kırmızı biberli kızdırılmış yağ ilave ediniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder